Choď na obsah Choď na menu
 


Štyri veci, ktoré by vo vašom akvateráriu/akváriu nemali chýbať.

26. 8. 2012

Každý začiatočník v chove korytnačiek sa už určite zamyslel nad tým čo by malo byť umiesnené v akváriu. Ja vám sem vypíšem štyri najdôležitejšie veci na zariadenie.

 

1.)OHRIEVAČ - mnohí z vás si určite povedia: Načo ohrievač? Veď jej lejem do akvária len teplú vodu, ktorej teplota sa v priebehu dňa nemení. Akurát zbytočne vyhodené peniaze, a len ti to žerie elektrinu.

Ale ohrievač je veľmi potrebný- korytnačky sú totiž náchylné na odchílky teplôt. Teplota vody by mala byť v rozmedzí 25°C až 28°C. Je zlé keď voda klesne pod 25°C ,lebo korytnačka začne byť menej aktívna. V studenej vode sa môžu ľahko zapáliť korytnačke oči a ak by sa to neliečilo mohlo by sa to skončiť slepotou ba až smrťou. Ale tiež nie je dobré, keď tepota stúpne a presahuje 28°C, vtedy korytnačka začne rýchlejšie rásť, a pretože jej kosti nemali čas dobre sa vyvynúť sú mäkké. A ak by ste teplotu vody neznížili a nepodávali jej špeciálnu stravu (veľmi rozmanitú) mohlo by sa to taktiež skončiť smrťou. Korytnačky vydržia bez ohrievača ak v predajni, v ktorej ste ich kúpili ho nemali v akváriu. Ale ak sú naňho navyknuté netreba nič riskovať.

Takže si dobre rozmyslite či sa vám oplatí dať za ohrievač 15€ až 30€.

Čo sa týka tej elektriny. Nie je to pravda. Ohrievač by mal byť zapnutý v elektrike non-stop ale automaticky keď zohreje vodu na vami požadovanú teplotu sa vypne červené svetielko a vtedy sa pohlcuje minimálne množstvo elektriny. Takže na vašich účtoch za elektriku to takmer nespoznáte.

POZOR ! ak ohiervač nie je ponorený celý alebo po značku min. (minimálna hladina vody) môže sa stať, že praskne

 

2.)LAMPIČKA - Je pomerne dosť dôležitá a to najmä v zime. V lete ju vôbec nepotrebujete, pretože korytnačku môžete zobrať von (samozrejme len ak je teplo) nech tam načerpá prirodzené UV a teplo, ktoré je dôležité pre jej vývyn. Zato v zime je vonku veľmi chladno a je nebezpečné vystavovať korytnačku nebezpečnému studenému vetru (korytnačke robí zdravotné problémy aj mikro prievan, ktorý človek vôbec necíti nieto ešte chladný silný vietor). Vtedy je dobré mať lampičku najlepšie so špeciálnou UV žiarovkou. Ale ak ste nezohnali alebo vás zaskočila pomerne dosť vysoká cena- okolo 5€ (je pochopitelné, že sa vám zdá 5€ za žiarovku veľa) stačí zájsť do najbližšej predajne svietidiel alebo elektra a tam si kúpiť aspoň 40W alebo 50W žiarovku. Tá vašej korytnačke síce neposkytne UV žiarenie ale vyžaruje teplo čo jej v zimnom období len pomôže. Ak by ste to chceli vyskúšať s neónovou žiarovkou tak by ste to robili úplne zbytočne, pretože tá nevyžaruje potrebné teplo.

Ak ste sa rozhodli umiestniť žiarovku- lampičku do akvária dávajte veľký pozor ako ju umiestňujete. Mala by byť v dosť veľkej vzdialenosti alebo výške, tak aby sa jej korytnačka nemohla dotknúť (popálila by sa) ale tak aby vyžarovala dosť tepla na miesto kde sa vyhrieva. Ďalej by ste sa mali uistiť, že je dosť vzdialená od vody. Keby korytnačka skočila do vody mohla by prsknúť voda na žiarovku a tá by praskla. Ak by korytnačka prehltla kúsok skla skončilo by sa to zaručene smrťou. Preto je dobré mať na lampičke kryt, ktorý zabezpečí aby žiarovka nepukla.

 

3.)PLOŠINKA/SÚŠ - Je to nevyhnutná súčasť akvaterária/akvária. Ak by plošinka/súš chýbala mohla by sa korytnačka doslova uplávať k smrti. Plošinka môže byť buď zabudovaná v akváriu, ktoré ste si kúpili v chovprodukte alebo si kúpite v chovprodukte jednotlivú plošinku (okolo 5€), alebo si môžete vytvoriť vlastnú na základe vašich zručnosti. Materiálov na výrobu je veľmi veľa napr. polystiren, sklo, drevo, korok... Ak nieste tak zruční môžete sa vybrať do prírody ( napr. k rieke,potoku...) a tam nájsť nejaký veľký okrúhliak, ktorý vložíte na dno akvária a poslúži ako súš. Nevýhodou kameňa je to,že hladina vody nemôže byť príliš vysoká.

Ak ste sa rozhodli urobiť si plošinku sami nalepte na ňu netoxickým lepidlom hrubý piesok poprípade drobní štrk. Je to dôležité. Ak by bol povrch rovný tak by sa korytnačke nevysušil dobre spodný pancier.

A čo sa týka kameňa tak ho pred vložením do akvária prevarte aby sa odstránili nežiadúce baktérie.

 

4.)FILTER - Nie je síce nevyhnutný ale ušetrí vám čas, peniaze a nervy. Väčšina začiatočníkov (najčastejšie tí mladší) si hovoria: Načo mi je filter? Vodu budem meniť každý týždeň alebo dva-krát do týždňa. Ale ste si tým tak istý?

Ako som písala ušetrí vám čas - voda sa bude neustále špiniť aj korytnačka musí predsa vylučovať. Najprv to je nepatrné ale po 5 či 7 dňoch to bude nielen neesteticke (predstavte si ako korytnačka pláva vo vode plnej niečoho nepopísatelného) ale bude to aj zapáchať. A tak budete nútení meniť vodu raz či dva- krát do týždňa.

Ako som písala ušetrí vám peniaze - áno, na účty na vodu sa nepozerá vždy pekne (varenie, sprchovanie, pitie...). A čisteni akvária tomu len pridá. Avšak to môžete trošku zmierniť a to tým, že si kúpite filter. Keď máte filter, poviete si, že vám žerie elektrinu ale omyl. Stačí správny výber a ani nebudete vedieť, že ho máte (či sa to týka financií alebo nepríjemného drnčania). Vodu budete musieť čistiť len raz za 2 týždne alebo za mesiac.

Ako som písala ušetrí vám to nervy - veď uznajte sami, komu by neliezlo na nervy umývať 2- ktát do týždňa akvárium.

Ak chcete mať ešte čistejšie akvárium vždy pred kŕmením vyberte korytnačku, vložte ju do inej nádoby (napr. lavóra) a v nej ju kŕmte. Po tom čo doje nechajte ju tam ešte takých 15 minút až pol hodinu aby sa vyprázdnila.

Cena filtra: lacnejšie okolo 15€, drahšie okolo 30€

SVOJE SKÚSENOSTI S OHRIEVAČMI, LAMPIČKAMI, PLOŠINKAMI A FILTRAMI PÍŠTE DO KOMENTÁROV (prosím nepíšte do nich otázky) AK MÁTE NEJAKÉ OTÁZKY OHĽADOM CHOVU KORYTNAČIEK, VYBAVENIA AKVÁRIA ALEBO NEJAKÉ INÉ PÍŠTE ICH NA vodne.korytnacky@centrum.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

aké veci do akvaria pre korytnačku písmenkovú?

(dan, 8. 6. 2021 15:14)

Dobry den. Chcel by som sa opýtať, co mam dat do akvaria korytnačke písmenkovej ideme ju kupit tak aby som vedel