Choď na obsah Choď na menu
 


Výber správneho akvaterária/akvária

26. 8. 2012

Základom správneho vývoja korytnačky (aby správne rástla) je rozhodne akvaterárium/ akvárium. Preto si dajte záležať pri jeho kúpe. Asi jednoduchšie je ísť do chovproduktu alebo akvaristiky-teraristiky a kúpiť si už hotové. Tá otrošku ťažšia varianta je ísť k sklenárovi, dať si spraviť sklenené tabule a potom si ich dať zalepiť (toto všetko ti spraví sklenár). Rozoberiem vám obe varianty a zhrniem vám ich výhody aj nevýhody.

Akvaterárium- akvárium z chovproduktu:

Keď ste rozhodnutí, že si akvaterárium/akvárium chcete kúpiť v chovprodukte/ akvaristike- teraristike riaďte sa týmito radami a nebudete ľutovať.

Korytnačky, ktoré bežne predávajú v chovprodukte sú malé ale počase vyrastú. S týmto faktom treba rátať. Preto si kúpte dosť veľké akvárium, aby ste po pol roku alebo roku nemuseli kupovať nové. S výberom si dajte záležať. Choďte aj do viacerích predajní. Nenechajte sa obalamutiť predavačkami že malé plastové akvárium s palmou na ostrovčeku je pre maú korytnačku ideálne. Kúpte si radšej väčšie sklenené, ktoré vám vydrží aj na celý život (samozrejme záleží od druhu a pohlavia korytnačky- niektoré druhy narastú len 13cm iné 30cm a čo sa týka pohlavia, samička býva väčšia...). Nevadí ak si nekúpite akvaterárium/akvárium so špeciálnou plošinkou so schodíkmi. V dnešnej dobe majú tieto plošinky aj voľne predajné a to buď ako: 1. plošinky s prísavkami (ktoré jednoducho pritisnete prísavkami o akvaterárium/akvárium ako napr. filter)        2. magnetické plošinky (skladajú sa z dvoch častí- magnetu a magnetickej plošinky magnet si držte na vonkajšej strane akvaterária/akvária a plošinku dajte do roviny s magnetom, následne pustite obe časti a plošinka vám pevne drží).

Ak nechcete vrážať peniaze do kupovanej plošinky, môžete si vyrobiť sami vlastnú napríklad: kus hrubého korku pevne pripevníte netoxickým lepidlom o steny akvária, aby sa ľahšie dostala na plošinku môžete jej tam ako rebrík dať tenký kus korku. Ak však nemáte žiadnu plošinku umiestnite do akvária väčší kameň na ktorý bude mať ľahký prístup, aby sa mohla vysušiť, ohrievať.

Výhody: nemusíte čakať kým vám ho zhotovia (môžete si ho hneď v predajni kúpiť)

Nevýhody: má už dané veľkosti (niekedy sa môže stať, že ste si ho chceli dať na nejakú poličku a zistíte, že je príliš dlhé- musíte ísť hľadať do inej predajne)

Cena akvaterária/akvária : Priemerná cena by sa mala pohybovať okolo 30€.

Cena plošinky : Priemerná cena by sa mala pohybovať okolo 5€.

 

Akvaterárium- akvárium od sklenára:

Keď ste sa rozhodli, že akvaterárium/akvárium si necháte radšej zhotoviť u sklenára riaďte sa týmito radami.

Prvú vec, ktorú musíte urobiť je napísať si na nejaký papier rozmery akvária aby sklenár vedel aké veľké sklenené tabule majú byť. Po druhé zájdite k sklenárovi, dajte mu rozmery a pre istotu sa ho spýtajte či aj lepí sklenené tabule (väčšina áno). Radšej mu povedzte na aký účel bude akvárium využívané lebo sa môže stať, že ho zlepí nejakým toxickým lepidlom, ktoré by mohlo (ale aj nemuselo) vyvolať malátnosť korytnačky. Potom vám povie dátum, kedy si ho máte vyzdvihnúť. A ako som už spomínala pri akváriách z chovproduktov bez plošinky, tak aj tu platia spomínané dva druhy plošiniek a to: 1.plošinka s prísavkami 2. magnetická plošinka. A ak nechcete plošinku tak si nájdite väčší kameň a umiestnite ho do vody aby sa na ňom mohla sušiť a ohrievať. Alebo si jednoducho vyrobte vlastnú z kusu korku.

Výhody: sami si určíte rozmery

Nevýhody: musíte dlhšiu dobu čakať (závisí to od toho koľko má sklenár práve objednávok ale do jedného týždňa by malo byť určiťe hotové)

Cena akvária (lepeného): Priemerná cena by sa mala pohybovať okolo 25€.

VAŠE SKÚSENOSTI OHĽADOM VÝBERU AKVÁRIA PÍŠTE DO KOMENTÁROV POD ČLÁNOK. AK VÁM JE EŠTE NIEČO NEJASNÉ OHĽADOM VÝBERU AKVATERÁRIA/AKVÁRIA NAPÍŠTE MI E-MAIL NA ADRESU: vodne.korytnacky@centrum.sk .

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.